Monday, November 21, 2011

Munkaerőpiac IV. - Önéletrajzok szétszórása

Munkanélküliként mások a prioritások. Nem tudom, volt-e már benne részed, de ha igen, akkor te is tudod. Csak ült ott egész reggel, bámulta a képernyőt és nem vitte ugyan rá a lélek, hogy elkezdjen keresni, - mert már előre félt a kudarctól, - de tíz körül erőt vett magán, és elkezdte átnézni a munkaközvetítő weboldalakat.
A tegnapi állapottal tisztában volt, így elég gyorsan haladt. Fél tizenegyre megvolt. Semmi. Legalábbis semmi érdemleges.

Ilyenkor jön az a fázis, amikor az olvasottakat átértékeli az ember. Mert mi volna, ha nem csak a szakképesítéséhez passzoló állásajánlatokra jelenkezne, hanem kicsit lejjebb adná és megelégedne annyival, mint... És itt jön a lista és a rágódás. "Menjek el autót fényezni?" "Benzinkutas?" "Pizzafutár?" Mert bevételnek mindenképpen lennie kellene, hogy ellensúlyozza a sok kiadást...
A kalkulációs program is bekapcsolódott a vitába, miközben a kávét főzte. Kiszámolta, pontosan hány napig tart ki a legutolsó készpénze, bankszámlájáról mikor kell levennie az utolsó garast és azzal meddig húzza. Na addigra nem hogy munkahelyet kellene találni, hanem az első fizetést megkapni... Vészesen közel... Lehetetlen!
A letargia hullámai öntötték nyakon és már csaknem elmerült bennük, amikor a tettvágy rákiabált hangosan: "Ezt így nem folytathatod tovább!"
Visszaült a számítógéphez, s közben ezt mormogta maga elé:
"Szét kéne szórnom néhány önéletrajzot megint..."
Már össze is állította - gps-nél is precízebben - az útvonalat. A munkaközvetítők nagyjából a város egyetlen részébe összpontosultak, a központba. Elég lesz oda elmennie és végigjárni őket kora délután. Nyolc munkaközvetítő van ott. "Tartalékolunk is, nyomtatok tízet" - gondolta.
Felkapta kiskabátját, felhúzta cipőjét, majd kifordult az ajtón.
"Gyerünk!" - bíztatta magát, miközben lába elakadt a küszöbben. Hatalmasat vágódott, irattáskája kirepült a kezéből és az önéletrajzok szana-szét széledtek a szélrózsa minden irányában. Az őszi szél felkapta őket és vitte, vitte, utolérhetetlen messzeségekbe.
"Na, ezt a szétszórást sem így gondoltam..." - mormogta lemondóan.


- _ - _- _ - _- _ - _- _ - _- _ - _- _ - _- _ - _- _ - _ -


A Munkaerőpiac c. sorozat további fejezetei:
I. Beszélgetés a munkásszállón;
II. Állásinterjú(n Joseph Haydn);
III. A lehetőségek hazájában.

No comments:

Post a Comment

Minden kommentárt szívesen látok, olvasok, s ahogy időm engedi és amennyiben szükséges, megválaszolok.